Uppdaterad 2008-12-27
Det man måsta göra först är att sticka en provlapp i det garn och den teknik man vill använda. Detta är mycket viktigt och utan en ordentlig provlapp riskerar man att det man stickar inte passar.
Här stickar man en provlapp där man mäter upp hur många varv och maskor man får på 10 centimeter. Silver Reed har med en utförlig beskrivning i sina manualer hur man stickar en provlapp som man mäter upp med deras gröna linja. Till mellanstickaren är linjalen gul. Till grovstickaren tror jag att den är blå. Det är mycket bekvämt att använada dessa linjaler. Man slipper sitta och räkna maskor och varv.
Brother har ett annat sätt att mata in uppgifterna i stickledaren. Här mäter man hur många cm man får på 40 maskor och 60 varv. Det är sedan dessa värden man matar in i stickledaren.
Modell för mönsterarktet får man antingen rita upp själv eller rita av från någon skiss. Här finns många olika möjligheter. Har man en stickledare från Brother kan man helt enkelt använda sig av symönster för elastiskt tyg. Rita av hela eller halva mönsterdelen beroende på vad du behöver. Till Silver Reeds modeller får man för det mesta rita om . Det följer med en del färdiga mönster med Silver Reeds stickledare, men de är av tämligen omodernt snitt. Väldigt tajta, mycket 70-tal. De flesta utlänska stick-tidningar har uppritade skisser med mått som man kan använda. Samma sak gäller naturligtvis för de tidningar som vänder sig speciellt till maskinstikckare.
Hos BusyBeeBasic kan man köpa färdigritade mönsterark i lite olika grundmodeller. De finns en bit ner på sidan under Charts for Knitleader respektive Charts for Knitradar. Jag har inte provat dessa mönsterark själv.
Det går också bra att skapa mönsterark själv med ett datorprogram för att göra symönster. Jag har använt Garment Designer med framgång för detta ändamål. Med detta program har jag kunnat skriva ut ett mönsterark i den storlek jag behöver till mina stickledare.
När mönsterarket är på plats och alla data är rätt inmatade i stickledaren tittar man på var på linjalen mönsterarkets linje är. Så lägger man upp lika många maskor som där står. När man stickar flyttas arket upp och hela tiden kan man följa mönsterritningens linje. När man ska ta in ser man var på linjalen var den nya linjen är och tar in lika många maskor. Det kan vara så att man maskar av tex. 10 maskor vid armhålet och sedan 1 maska vart eller vartannat varv. Man behöver inte räkna varven utan bara hålla koll på var på stickledarens linjal mönsterritningens linje går.
Låter det svårt? Det är svårare att beskriva än att göra!
Det finns en hemsida som har utmärkta lektioner i hur man använder Silver Reeds stickledare. Om man tänker på att man lägger in andra mått i Brothers stickledare kan även ägare till dessa ha nytta av lektionerna.
Gå till ClearWater Knits hemsida och titta igenom lektionerna.