Var hittar jag garn?

Uppdaterad: 2010-03-06

Tillbaka till första sidan om maskinstickning

Den stora frågan när man stickar på en standardmaskin är var man kan hitta garn. Det är mest bekvämt med ett garn som redan ligger på kon. De är vaxade och förberedda för maskinstickning. Köper man garn på nystan får man själv nysta om det med en nysvinda. Ibland behöver man dra garnet över en bit vax för att det skall löpa lättare genom stickmaskinen.

Till standarstickmaskiner.

De flesta återförsäljare av Silver Reed har också lite garn på kon att sälja. Återförsäljarna hittar du Olaxs hemsida.

Hos Stickbutiken i Stockholm hittar du flera sorters ullgarn på kon. De säljer också på postorder.

Hos Brothershoppen finns ett ullgarn från Yeomans som heter Sport 4 ply. Många olika färger. Här finns också ett akrylgarner 4 ply på kon att köpa. Dessa garner kommer också från Yeoman som genomgående har hög kvalté och är mycket prisvärda om man vill ha billigt garn att expriementera med eller om man vill sticka i något annat än ull..Brothershoppen har fått in fler färger så det kan löna sig att kika in där ibland och se vad som har hänt. Brothershoppen har nu också ett bomullsgarn på kon som heter Cannele. Ett mycket bra och prisvärt garn som jag själv köpt från England tidigare.

Ankis Design säljer både ett lamullsgarn och mullbärssilke på kon. Lamullsgarnet är mycket prisvärt.

Ett underbart alpackagarn på kon hittar du hos Naturgarn. Det heter Indicita och finns i många färger. I kvalitén motsvarar Indicita Drops alpacka så de är i princip utbytbara.

Ett äkta shetlandsgarn på kon finns hos Stackmora Vävstuga i Orsa. Det heter Shetland Spindrift.

Hos Stäkets hantverk finns kashimrblandningar och silkegarn på kon.

Ett bomullsgarn på kon finns hos Sannsticks webbutik.

Bramwells utmärkta Fine 4 Ply akrylgarn finns att beställa hos Metropolitan i England. Det finns också fler firmor i England som säljer akrylgarn och blandningar mellan akryl och tex. bomull.

Akrylgarn eller blandningar kan man ofta köpa i vanliga garnaffärer. Vad man ska tänka på är att garnet inte får vara för tjockt. Akryl och ull som passar till stickor 2½ eller 3 och under. Ca 24 maskor per 10 cm eller mer kan man ha som riktmärke på vad som fungerar. I webbutiken stickat.nu hittar du ett prisvärt akrylgarn av Marks Kattens. Det heter Nissegarn och fungerar bra till standardmaskinen.

Till mellan- och grovstickmaskiner

Här är förhållandet det ovända. Det går inte att hitta några garn på kon för dessa maskiner här i Sverige. Shetlandsgarnet från Stackmora Vävstuga (se ovan) går säkert bra att använda i en mellanstickare och kanske till och med till grovstickaren. Annars är man helt hänvisad till vanliga garnaffärer. Vad man ska tänka på är att man alltid behöver nysta om garnet så att det lätt går att dra ut tråden. Till detta behöver man en nystvinda. Om man stickar mycket kan det vara praktiskt att leta reda på en elektrisk nystvinda eftersom det är ganska arbetsammt att nysta garn till en hel tröja. (Tycker åtminstone jag.)

Tillbaka till första sidan om maskinstickning