Om stickmaskiner

Komma igång med maskinstickning

De flesta av oss börjar med en begagnad maskin. Att köpa en ny är en stor investering. Bäst är om man kan få låna en maskin först. Att sticka på maskin är något annat än att sticka för hand och det är inte säkert att man tycker om maskinstickning bara för att man tycker om att sticka för hand, men det kan vara väl värt att prova. Vem vet, du kanske blir lika biten som jag och många andra. Fråga runt och berätta för alla att du är intresserad av att prova maskinstickning.

Om du inte hittar någon maskin att låna kan du antingen köpa begagnat eller köpa en ny. Det är dyrt att köpa en helt ny maskin. På Blocket, Tradera eller säljgrupper på Facebook finns det ofta begagnade maskiner att välja bland, även om jag ser att efterfrågan på begagnade maskiner har ökat de senaste åren. Om du sedan inte tycker att det var kul med maskinstickning kan du helt enkelt sälja vidare din maskin för samma eller nästan samma pris som du köpte maskinen för. Det som kan vara svårt när man köper en begagnad är att veta att den är komplett och fungerande. Man får vara beredd på lite hemmareparationer. Hjälp finns på youtube och man kan fråga i stickgrupperna på Facebook. Köper man från en köp-och säljgrupp på Facebook kan ofta få en maskin som någon gått igenom och som vet att den fungerar. Ställ frågan bara så du är säker.

Att köpa en helt ny maskin har en stor fördel. Med köpet brukar det följa med en kurs så att man lär sig använda maskinen! Du är också garanterad att få en komplett maskin som garanterat fungerar. Ett annat alternativ till att låna är att se om du kan gå kurs och få låna eller hyra en maskin under kursen. Då får du prova på och det är lättare att ta ställning till om du vill satsa på att leta reda på en maskin själv.

De olika märken som brukar finnas att få tag på begagnade är Knittax, Empisal, Knitmaster, Brother & Bond.  Sedan förekommer det enstaka Passap, Singer, Toyota med flera. Det man ska tänka på är att det finns maskiner som är så kallade äkta dubbelbäddsmaskiner och de fungerar på ett helt annat sätt än de maskiner som tas upp här. De är ofta bra, men kan fungera på ett annat sätt. Det är inte heller lika vanligt att den typen av maskiner finns med i kurserbjudanden så då är man helt hänvisad till att lära sig själv.

Olika märken på stickmaskiner

SiIver Reed

I dag finns endast en tillverkare kvar som nytillverkar maskiner av de klassiska märkena. Det är Silver Reed. Äldre maskiner av detta märke kan heta Consul, Empisal och Knitmaster. Fördelen med att köpa en begagnad maskin av detta märke är att det inte är något som helst problem med reservdelar och reparationer om det skulle behövas. Man kan också köpa till tillbehör som även passar till de äldre maskinerna om man skulle vilja. Återförsäljare finns runt om i landet.

Idag kan man köpa hålkortsmaskinen SK 280 och den elektroniska SK 840 ny. Även resårbädden SR 60N finns att köpa. Hobbymaskinen i plast LK-150 finns också tillsammans med grovstickmaskinen SK 155. Däremot tillverkas inte längre resårbädden till 155. Resten av maskinerna i 800-serien tillverkas inte längre. Silvers fabrik i Japan stängdes vid den stora jordbävningen och översvämningen i Fukushima 2011. Fabriken blev så pass skadad att de slog igen och flyttade tillverkningen till Kina så alla nyare maskiner är tillverkade där.

Brother

Brother var en mycket stor tillverkare av stickmaskiner. De var en av de ledande framför allt när det gällde elektroniska stickmaskiner och det är bara att beklaga att de la ner sin tillverkning mot slutet av 1990-talet. Den sista modellen 970 tillverkades fram till 1998. De har samma höga kvalité som Silver Reed maskinerna. Det finns reservdelar och tillbehör att köpa i Sverige hos Brothershoppen. Det man inte hittar där kan man hitta hos firmor i England eller på andra ställen i världen.

Bond

Bondmaskinerna är enkla plastmaskiner som ursprungligen tillverkades i England. Det har funnits som nytillverkade i USA av Bond-America, men tillverkningen är nedlagd. Reservdelar går att köpa från USA. Till Bond-maskinerna finns ingen resårbädd. Det har funnits en, men den var av så dålig kvalité att det var svårt att använda dem så tillverkningen lades ner för väldigt länge sedan. Bond-maskinerna är alla helt manuella. Det vill säga att man får göra all mönsterstickning för hand. De har ett nålavstånd på 8mm vilket gör att de kan använda handstickningsgarner till den. Det finns gott om stickbeskrivningar, metodböcker mm. på engelska. Bonden är rolig att sticka på i all sin enkelhet och jag tror att det just är enkelheten som den stora fördelen med den. Däremot är jag inte helt övertygad om att det är den bästa maskinen att börja med för den är inte helt enkel att använda.

Bond elite är en mellanstickare till skillnad från Classic, Sweatermachine etc. Till den tillverkades en resårbädd, men i övrigt fungerar den precis som de andra bond-maskinerna

Att tänka på vid köpet

Se till att du får med en manual! Det finns manualer att hämta ner från nätet men de är i princip alltid på engelska. Att hitta en manual på svenska är betydligt svårare och dyrare.

Gå igenom så att allt du behöver är med. Det händer att den som säljer inte har en aning om vad som ska vara med och då kan man råka ut för att köpa en maskin utan släde eller få en resårbädd utan huvudbädd. Om man själv inte är kunnig är det bäst att köpa från någon som har gått igenom maskinen så du vet att den fungerar och att alla väsentliga delar är med. Eller rådfråga någon som kan. Be om kompletterande bilder om du köper via nätet. Det kan bli dyrt och svårt att komplettera i efterhand från andra källor. Se upp med elsladdarna till de elektroniska maskinerna. Det är inte så lätta att skaffa som man kan tro.

Stickmaskiner är tunga och inte helt lätta att frakta. Jag har använt Bussgods de gånger jag har behövt skicka en maskin. Det går att ta en extraförsäkring för en billig penning och den är det värt att ha. Ibland har man otur och maskinen råkar ut för något och vad jag har hört får man ut pengar utan krångel då. Själv har jag inte vågat låta skicka en elektronisk maskin när jag köpt sådana begagnade utan har själv åkt och hämtat, även om det har inneburit 140 mil bilkörning på en helg. Det gäller framför allt de maskiner som har inbyggd elektronik. De är rätt gamla vid det här laget. Det är också lättare att kunna kontrollera att allt är med när du själv hämtar maskinen.

Det kan vara frestande att köpa en maskin från ett annat land. De begagnade från till exempel England är ofta billigare än här och det finns otroligt mycket mer att välja på. Du måste själv ta ställning till vilken risk du vill ta med ditt köp. Det kan bli svårare om du får problem med maskinen. Det är också en längre transport vilket ökar riskerna för transportskador. Och nu efter Brexit får man ta med i kalkylen att det kommer till moms och tull på varor från England och med ett så stort köp som en stickmaskin så kan det bli en hel del pengar.

När det gäller garn och tillbehör mm försök gärna gynna de som säljer här i Sverige. Det är bara så vi kan ha en inhemsk marknad kvar.