Att använda Knitware med stickmaskin

Skaffa dig en demo av Knitware

Tillbaka till faktasida om stickbeskrivningar

Här kommer jag att ge en liten introduktion i att använda Knitwares program när man ska sticka sina skapelser på stickmaskin. Det första man ska komma ihåg att det finns fler sätt att göra samma sak med stickmaskin. Knitware har bara valt ett sätt att beskriva det man ska göra. Är du van vid något annat sätt så använd det. Låt Knitware hjälpa dig med räkneoparationerna men bestäm själv hur du vill sticka.

Vi kan använda tröjan här som exempel. Den är stickad på en standardmaskin Empisal Knitmaster 360 med resårbädd. De noteringar om maskin jag skriver in i Knitware påverkar inte programmet alls utan används enbart som minnesanteckning.

Det som däremot påverkar stickbeskrivningen är om jag väljer Ribber eller Machine Knit under Hem (fåll, kant). Om jag väljer Ribber så blir beskrivningen för en resårbädd till stickmaskinen. Om jag väljer Machine Knit blir beskrivningen som om jag enbart använder huvudbädden för att sticka resåren. Naturligtvis kan välja man Handknit eller Crochet (virkat) om det passar bättre. Och för att få en beskrivning anpassad för maskinstickning väljer vi Machine knit under Body (kropp).

Sticka en provlapp

Börja alltid med att sticka en provlapp. Det är nyckeln till ett lyckat plagg. Sticka enligt instruktionerna till din stickmaskin. Notera vilken maskstorlek du använder. Låt provlappen ligga minst över natten. Om det är ett garn som kan krympa (tex. bomullsgarn) tvätta och torka lappen som du tänker tvätta det färdiga plagget.

Skriv in vilken maskstorlek du använde till din provlapp under Tension Dial

Skriv in hur många maskor du fått på 10 cm i rutan: Sts 10 cm

Skriv in hur många varv du fått på 10 cm i rutan: Rows 10 cm

Om du vill kan du också sticka ett maskprov för ribbstickningen. Jag brukar hoppa över detta och använda samma mått som för slätsticknigen men brukar ange vilken maskstorlek jag tänker anävnda på ribbstickningsdelen under Ribbing.

Ett tips: är att skriva upp hur garnet skall behandlas i rutan washing. Det kan vara bra att slå upp när det är dags för tvätt. Det är inte alltid man kommer ihåg vad det är för något material i allt man stickat ett par år efteråt.

Skapa ditt plagg

Välj rätt storlek.

Det är viktigt att välja rätt storlek på plagget. Det gör du under Size Data. Här kan du också få fram de egna storlekar du skapat om du väljer Custom under Size Type. Välj också antingen man, kvinna eller barn. Se till att måttenheten är satt till cms under units. De storlekar programmet visar som standard är bröstmåttet i cenitmeter om centimeter är vald som måttenhet. En storlek Standar Woman 86 innebär alltså att damen i fråga har 86 i bystmått.

Hur ska tröjan se ut?

Nu börjar det roliga skapandet av tröjan (eller vad det nu är du vill göra). Detta gör du under rubriken Style components. Lek gärna här för att få en strörre förståelse för hur programmet arbetar. När du väljer olika saker under de olika plaggdelarna kommer du omedelbart att se en förändring av skisserna på högersidan.

Välj först hur du vill att plagget ska sitta. Ska det var tight eller överdimentionerat? Detta gör du under Ease style. Du ser förändringarna i måtten genast längre ner under Finished dimensions. Där kan du också skriva in för hand om det är så att du vill ha helt egna mått på någonting. Spara dock detta till sist efter det att du valt alla plaggdelars utseende. Programmet kommer att gå tillbaka till standardmåtten varenda gång du gör en ändring i utseendet.

Body style: Välj tröja (pullover) eller kofta (cardigan)

Body Shape Här väljer du formen på ditt plagg. När det gäller tröja A-formad, rak, med insvängd midja. Titta på skisserna på högerdelen av skämrnen så får du hjälp att föstå vad de olika orden betyder. Body Lenght Välj hur lång ditt plagg ska vara. Måtten syns under Finished dimensions. Du kan också bestämma hur din kant ska vara under Body Hem.

Nästa steg är att välja designelement. Shoulder Style är hur axelpartiet skall vara format. Här finns en mängd olika val. Till min tröja har jag valt Modified Drop. Titta också på hur ärmens utseende ändras i de olika valen. Sleeve Style är ärmens utseende. Jag har valt Moderate Taper vilket innebär att det är en rätt löst sittande ärm som smalnar av nedåt lite lagom. Lång eller kort ärm (eller kanske ärmlös) väljer du under Sleeve Length. Vad du ska ha för mudd väljer du under Sleeve Hem.

Nu går vi över till halsringningen. Val finns för fram och bak. Front neckline respektive Back neckline. Under Collar Style kan man välja hur kragen ska se ut. Det är här jag har valt kapuschong för exempeltröjan. Här kan man få felmedelande om att ens val inte är genomförbara. Man kan till exempel inte välja kapushong om man inte har rak (flat) kant på bakstycket. Läs dessa felmedelanden noga och försök förstå vad de betyder.

Därefter följer Finnished Dimensions som du kanske inte behöver ändra något alls på. Om du gör det så gör det allra sist. Längst ner i vänsterkanten finns Notes. Här kan du skriva in någon specielll notering som du vill ska komma med i din stickbeskrivning.

Skapa stickbeskrivningen

Nu är det dags att låta programmet skapa din stickbeskrivning åt dig. Klicka på Pattern uppe i menyraden eller på ikonen inunder. Nu får du en fråga om du vill att programmet skall göra en beräkning av garnåtgången. Här finns tre val Yes sample och Yes estimate och No. Det förstnämnda innebär att du måste sticka en provlapp och mäta hur mycket den väger. Det andra valet innebär att programmet gör en ungefärlig uppskattning av garnåtgången. Jag brukar använda detta val. Det brukar stämma hyfsat bra och man får en fingervisning om hur mycket garn som går åt. Här finns också en ruta där du väljer om du vill se resultatet i ounce eller gram. Du kan också välja vilken garnkvalite (yarn content)du arbetar med. Yarn weight är hur tjockt garnet är. Jag förstår inte riktigt hur det här med wpi innebär men brukar anävända st-måttet som är antal maskor på 10 cm. Därefter väljer du Stichtype. Jag brukar använda StockingStich (slätstickning) till nästan allt. Detta är bara för att få en så exakt uppskattning som möjligt. Samma gäller också Drape som är garnets fall. Klicka på Continue och din stickbeskrivning skapas.

Hur är beskrivningen upplagd.

Under rubriken kommer en sammanfattning av de designelement du har valt för ditt plagg. Därefter står det namn du gett din tröja och vilket garn du använder. Där står också de inställningar du matade in i programet när du stickade din provlapp. och sedan kommer en uppräkning av de mått som är använda för plagget. Sedan kommer en kursiverad uppmaning att läsa igenom hela beskrivningen innan du börjar sticka. Gör det! Under den hittar du en Note om hur många nålar det behövs som mest. Är också bra att titta på. Behövs fler nålar än vad du har på stickmaskin fungerar det naturligtvis inte utan förändringar av mönstret. Ibland är det huva eller knäppslå som kräver för många nålar och då väljer man en annan metod att sticka dessa helt enkelt.

Sticka efter beskrivningen

BACK:

1. Using ribber and TD3/3, cast on 143 sts in MY in 1x1 rib. Rib 22 rows.Transfer sts to main bed, increasing 1 st(s) evenly across the row to 144 sts total. COR.

2. Change to TD8 and Stocking stitch, RC000. Work 148 rows.

3. Armhole shaping. Cast off 7 sts at beginning of next 2 rows. COR.

4. Work 86 more rows. Total 234 rows.

5. Back neck. Cast off center 42 sts. 44 sts each side. Knit 6 rows with WY.

1.Man börjar alltid med Bakstycket. Naturligtvis kan du själv börja med vilken del du vill. Första meningen innebär att du lägger upp 143 maskor med ribbbädden och gör de tre cirkelvarven enligt din instruktionsbok. Sedan väljer du själv vad du vill göra för ribb. Jag gjorde 1x1 på den här tröjan. Sedan stickar du 22 varv (om du ändrar här, skriv ner det i beskrivningen så att du kommer ihåg det tills du stickar framstycket) Flytta över maskorna till huvudbädden och öka en maska. Tips Jag lägger upp rätt maskantal från början. För det mesta är det bara en maskas ökning och det är ju lite poänglöst.

2.Ändra till maskstorleken för slätstickningen (här), sätt varvräknaren på 000 och sticka 148 varvOm du har någon form av mönster får du själv hållar reda på det. Här har jag stickat ränder vilket innebär att jag byter färg efter ett bestämt antal varv.

3.Maska av för armhål. Maska av 7 maskor i början av de två följande varven. (Det villsäga, börja maska av på detta varv i den ände släden står och i andra änden på nästa varv. COR betyder Släde till höger, men det är faktiskt inte så viktigt.

4. Stica 86 varv ytterligare. Totalt 234 varv.

5. Nacke bak. Maska av 42 maskor i mitten. 44 maskor på var sida. Sticka 6 varv med kontrastgarn.

Här gör du som du själv vill. Tycker du att det är bättre att lägga maskorna i mitten på en tråd och maska av axelmaskorna så gör du det. Det hela handlar om vilken metod du väljer för att sätta ihop ditt plagg och du behöver inte göra som Knitware föreslår.

Sedan följer framstycket.

FRONT:

1-2 Follow steps 1 and 2 as for back. COR.

3. Armhole. Dec for armhole at both ends, as for back. Work 56 rows ( 204 rows total).

4. Shape neck. COR. Cast off center 22 sts. 54 sts each side.

5. Right neck. LH needles in HP. Dec 1 st at neck edge every row 10 times, until 44 sts remain. Work 20 rows even. Total 234 rows.

6. Cut yarn, leaving a 93,0 cms end. Work 6 rows WY. Place sts in HP.

7. Left neck. COL. Work as for right neck, reversing shapings.

1-2 gör precis som bakstycket för dessa bägge punkter.

3. Armhålet skapas på samma sätt som för bakstycket. Lägg sedan märke till hur många fler varv du skall sticka. Där skiljer det sig från bakstycket.

4-5. Forma halsringning. Här har du också ett val att göra. Antingen gör du som programmet föreslår att du sätter alla nålarna till höger i viloläge (kom ihåg att ställa in släden på delstickning) och maskar av 1 maska i taget i vänster sida 10 gånger tills 44 nålar är kvar. Sticka 20 varv rakt. Totalt 234 varv.

Eller så formar du halsringningen med delstickning.

6-7 Programmet föreslår att du skall lämna en lång garnände för hopsömnad och sedan sticka 6 varv med kontrastgarn. Gör sedan på samma sätt med vänster sida.

Och så ärmarna.

SLEEVES:

1. Cast on 64 sts in WY, using TD3/3 and open edge method. Work 6 rows, ending COR. Change to MY. Work even for 22 rows. You may wish to work a turn or picot row halfway. To complete the hem, graft the cast-on sts to the last row worked.

2. Change to TD8 and Stocking stitch, RC000.

3. Inc 1 st at each end of every 3rd row 7 times, then every 4th row 28 times to 134 sts (133 rows total).

4. Work even to total 144 rows. COR.

5. Cast off loosely.

1-2. Här har jag valt att bara göra en invikt kant i ärmen och inte använda resår. Här gör programmet ett fel enligt mitt sätt att se och jag har inte fått någon bra förklaring till varför det är så. Jag anävnder naturligtvis inte resår maskstoreleken utan minskar min vanliga maskstorlek med två steg och använder maskstorlek 6. Jag använder konstrastgarn i uppläggningen för att få en öppen kant. Stickar några varv med det och byter till rätt garn.

Det blir fel (enligt min mening) om man viker upp kanten efter bara 11 varv. Jag dubblar här och stickar först 22 varv sedan ett vikvar med +2 på slälden och sedan stickar jag 22 varv igen och hakar sedan upp kanten på nålarna så att den blir dubbel. Hopstickningsvarvet stickar jag med +4 i maskstorlek så att det skall bli tillräckligt med garn där. Annars ligger inte vikningen slät.

3. Öka en maska i varje sida var tredje varv 7 gånger. sedan var fjärde varv 28 gånger till 134 maskor. (133 varv totalt) Tips Jag brukar skriva ner alla varv jag skall öka på i kanten av beskrivningen eller i word om jag tar över beskrivningen dit innan jag skriver ut den. På det sättet är det lätt att gå ifrån stickningen utan att man tappar bort ökningarna och man behöver inte heller hålla reda på när man skall byta från var tredje varv till vart fjärde varv.

4-5 Sticka sedan rakt utan ökningar till totalt 144 varv. I vilken sida släden står spelar ingen roll. Maska av löst på det sätt du tycker är bra.

SHOULDER SEAMS:

1. Graft shoulder seams on 44 sts.

Programmet föreslår här att man syr ihop axlarna med maskstygn. Det är det man skall ha den långa trådänden på framstycket till. Här gör man som man vill. Jag brukar hänga på bakstycket på rätt antal nålar med rätsidan utåt och sedan föra in bakstycket bakom tungorna på nålarna. Sedan hänger jag på framstycket med avigsidan utåt så att framstyckets rätsida ligger mot bakstyckets rätsida. Dessa maskor låter jag vara framför nåltungan. Sedan stickar jag ihop fram och bakstycke genom att föra nålarna bakåt så att framstyckets maskor stickar igenom bakstyckets maskor. Sedan maskar jag av löst. Har du något annat sätt som du tycker är bättre använd det. Man kan också maska av fram och bakstycke som vanligt och sedan sy ihop för hand, med maskin eller med linker. Som sagt valet är ditt.

Sedan är det dags att sticka kapuschongen

SIMPLE HOOD:

1. Cast on 180 sts in WY, using TD3/3 and open edge method. Work 6 rows, ending COR. Change to MY.

2. Folded front band. Work even for 18 rows, with lace holes for drawstring near the ends of row 4 (or row 13 for lace holes on outside of band). To complete the band, graft the cast-on sts to the last row worked. RC 000.

3. Change to TD8 with Stocking stitchand work 9 rows. Dec 1 st at each end of next row, then every following 2nd row 22 times, until 134 sts remain. Work a further 10 rows even (total 64 rows), excluding front band. Cast off loosely.

1-2 Jag har lagt upp 180 maskor men med maskstorlek 6 i kontrastgarn och sedan stickat en vanlig vikkant utan några hål för knytband. Här gör du som du vill.

3. Byt till maskstorlek 8 och sticka 9 varv. Minska 1 maska i varje kant nästa varv och därefter vartannat varv 22 gånger till 134 maskor är kvar. Sticka ytterligare 10 varv rakt, Kasta av löst.

Därefter följer lite monteringsanvisningar. Här gör du precis som du vill. Använd din favoritmetod!

Längst ner på beskrivningen återfinns det du skrev in under Notes. I mitt fall randningen.

NOTES:

Mönster 1 för fram och bakstycke: 20 v grundfärg, 2 v konstrastfärg, 20 v grundfärg

Mönster 2 för ärm: 10 v i en färg, 10 v i en annan färg

Som du ser kan du välja den arbetsmetod du vill men ta alla siffror från programmet. Det är viktigt att du tänker igenom din arbetsordning i förväg så att du själv vet hur du ska göra.

Hoppa till början av sidan

Ladda hem en demo av Knitware

Tillbaka till första sidan om stickmaskiner

Tillbaka till faktasidan om stickbeskrivningar