Tillbaka till förstasidan om stickmaskiner
Så står man där med sin nyinköpta begagnade maskin och undrar hur det här vidundret fungerar. Sedan visar det sig att manualen är rätt kortfattad och inte direkt är till någon hjälp. Ska man ge upp? Nej, inte alls. Vad ska man då göra. Titta på alternativen här nedanför så ser du att det finns många sätt att lära sig sticka på maskin. Välj ett eller fler som passar dig och din plånbok.
Att gå en kurs är naturligvis ett av de allra bästa sätten att lära sig. Sätergläntan i Insjön brukar ha grundläggande kurser varje år och även fortstättningskurser när man kommit lite längre. Om man köper en ny maskin ingår ofta en kurs. Annars kan man söka på internet och se om man kan hitta andra som har kurser. Om någon har fler tips där man kan gå kurs så maila gärna mig. så att jag kan hänvisa.
Det finns mycket kunskap att hämta på internet. Många bra bloggar och hemsidor men också filmer på You Tube. Här är en länk till en hel stickskola. Där används en brother-maskin, men det mesta är likadant oavsett vilken maskin man har.
En firma i Göteborg har gjort videokurser. Pistis stickskola på video . Om man tar ner pdf-katalogen från Metropolitan så finns deras videor där.. De är mycket bra.
Om man inte backar för engelska så finns flera utomordentligt bra korrespondenskurser att beställa från Metropolitan. (Klicka på Courses) Jag fick med ett par sådana med ett köp av en begagnad stickmaskin och jag kan intyga att de är mycket bra. Lite dyra kanske. Det går till så att man får ett kursbrev skickat till sig. Det innehåller olika tekniker och så skall man sticka prov på dessa och skicka till Metropolitan för bedömning. Man får på så sätt en stegvis inlärning i hur man stickar. Kursbreven har mycket bra beskrivning av hur man gör.
Naturligtvis börjar man genom att läsa igenom den manual som kommer med. Det finns också andra böcker att lära sig av. Tre är på svenska. Två finns nu endast på antikvariat och på bibliotek. Maggie och Morgan Wallin: Sticka med stickmaskin (1983). Innehåller en rad stickbeskrivningar, tämligen omoderna vid det här laget. Men också en mycket bra introduktion till maskinstickning där flera moment gås igenom. John Allen: Maskinstickning (1985) använder enbart huvudbädden. Innehåller ett mycket bra avsnitt om bastekniker med bra bilder. Modellerna står sig fortfarande rätt bra tycker jag. Det finns bra avsnitt om formgivning, garner och goda råd till nybörjare. Jag lärde mig sticka med hjälp av dessa två böcker. Maskinstickning lyckades jag hitta på rea i en bokhandel när jag stod med min lånade maskin sommaren 1991. Sticka med stickmaskin har jag lånat minst 100 gånger på biblioteket. I höstas hittade jag den på antikvariatssidan bokbörsen så nu har jag ett eget exemplar. Lite sent för inlärning, men kul av nostalgiska skäl. Silver Reeds generalagent här i Sverige, Olax, har i sin prislista en bok som heter Stickkunskap. Jag antar att det är en bok som heter Stickkunskap, Handbok för maskinstickning på huvudbädd av Märta Gullberg. Den är mycket bra! Inga plagg att prova på men väl 60 faktaspäckade sidor.
På engelska finns det en hel rad med böcker, även om det också där är klent med nya böcker att köpa. Här i Sverige finns på Adlibris Injoo Kim och Ruth Burbank Machine Knitting (2006). Det är en grundläggande bok som också har en dvd medskickad. Det gör att man kan titta på filmsnuttar på sin dator om de olika teknikerna. Den tar upp både Silver Reed och Brother där det finns skillnader. Vänder man sig till antikvariat utomlands Abe kan man hitta Janet Nabney: An illustrated Handbook of Machine Knitting (1989) Den här boken går igenom allt mycket grundligt. Ibland kan man antikvariskt också hitta Bible for Machine Knitting. Den är utgiven av Silver i Japan. (De som tillverkar Silver Reed) och består av två delar. Guide to knitting techniques och How to knit garments. Den sistnämnda handlar om att sticka med stickledare, men den första är en ren uppslagsbok. Kanske inte något för den rena nybörjaren men ovärdelig sedan. Den ger svar på allehanda konstiga frågor som hur gör jag när jag ska maska av i reår, hur gör jag knapphål idubbelstickning, olika sätt att lägga upp, minska i reåsr mm. Ibland säljs de ihop men jag har också sett att de kan säljas var för sig. Det finns säkert fler böcker på engelska som är bra. De här är de som står i min bokhylla och som jag har haft nytta av.
På internet finns en hel handbok i maskinstickning på danska. Den finns även på engelska om man har problem med danskan. System i maskinstrikning av Gudde Fog. Den är bra och helt gratis. Det är inte så mycket teknik utan mer hur man gör när man skapar egna plagg. Men man behöver ju ha något att prova sina kunskaper på.
Tillbaka till förstasidan om stickmaskiner
Uppdaterad 2009-10-20