Medeltida skor

Uppdaterad 2008-01-01

 

Sommaren 2005 gick jag en kurs i att sy medeltida skor. Jag blev så till den milda grad biten att jag nu äger fler par skor av medeltidsmodell än moderna skor.

Här följer bilder på en del av de skor jag sytt. Klicka på bilderna för att få se en större bild.

 

bockstensskoDet här är en sko av bockstensmodell. Den har sitt namn efter bockstensmannen som hade en sko av liknande modell när han återfanns i en mosse. Den är daterad till ca 1300-talet.

 

 

 

 

sigtunasko

Här är en sko som är sydd efter en sko funnen i Sigtuna och är daterad till ungefär 1150. Den har en väldigtspeciell häl som man vanligen förknippar från ädre modeller från vikingatiden.

 

 

 

visbyskoDenna sko är sammansatt av två olika fynd. Ovanlädret är från Visby ca 1300. Sulan är en modell som var vanlig på den tiden. Denna sko är högre än ovanstående skor.

 

 

 

sko från Västannortjärn

De flesta skofynd är från städerna. Denna sko från Västannorstjärn utanför Leksand är ett av de få fyndplatser som bestått av landsbyggd. Denna sko är daterad ca 1100-1300-tal.

 

 

 

Om mig

Jag som har blivit så biten av att sy skor på medeltida sätt heter Nina Mohss. Om du har frågor eller kommentarer får du gärna höra av dig till mig på min mail info@vikatextil.se

Du kan också läsa lite mer om mina andra intressen längst ner på denna sida..