Vad ska man tänka på när man köper stickmaskin.

Tillbaka till förstasidan om stickmaskiner

Om man blir sugen på att prova på maskinstickning är det naturligtvis bäst att få låna en maskin först. Att sticka på maskin är något annat är att sticka för hand och det är inte säkert att man tycker om maskinstickning bara för att man tycker om att sticka för hand, men det kan det kan vara väl värt att prova. Vem vet, du kanske blir lika biten som jag och många andra.

Se om du hittar en maskin att låna och prova. Fråga runt och berätta för alla att du är intresserad av att prova maskinstickning. Förvånandsvärt ofta dyker det upp en maskin hos någon bekant. Själv fick jag låna en maskin av mins sons lekkamrats mamma när jag ville prova.

Om du inte hittar någon maskin att låna rekommenderar jag att köpa en begagnad. Det är dyrt att köpa en helt ny maskin och andrahandsvärdet är inte så högt trots att en metallsbäddsmaskin håller en evighet med lite skötsel. På Blocket finns det många begagnade maskiner att välja bland. Om du sedan inte tycker att det var kul med maskinstickning kan du helt enkelt sälja vidare din maskin för samma eller nästan samma pris som du köpte maskinen för.

Att köpa en helt ny maskin är ett sista alternativ. Det har en stor fördel. Med köpet brukar det följa med en kurs så att man lär sig använda maskinen! Men dyrt är det och du kan inte räkna med att få ut ens hälften av vad du har betalat om du säljer den begagnad.

Läs först avsnittet Fakta om stickmaskiner.

De olika tillverkare som brukar finnas på Blocket är Knittax, Empisal, Knitmaster, Brother, Bond. Detta är de allra vanligaste märkerna.

SiIver Reed

I dag finns endast en tillverkare kvar av de klassiska märkena. Det är Silver Reed. Äldre maskiner av detta märke kan heta Consul, Empisal och Knitmaster. Fördelen med att köpa en begagnad maskin av detta märke är att det inte är något som helst problem med reservdelar och reparationer om det skulle behövas. Man kan också köpa till tillbehör som även passar till de äldre maskinerna om man skulle vilja. Återförsäljare finns runt om i landet. Se på Olax hemsida under återförsäljare för att hitta någon nära dig.

Brother stickmaskiner

Brother var en mycket stor tillverkare av stickmaskiner. De var en av de ledande framför allt när det gällde elektroniska stickmaskiner och det är bara att beklaga att de la ner sin tillverkning. De har samma höga kvalite som Silver Reed maskinerna. Det finns reservdelar och tillbehör att köpa i Sverige hos Brothershopen. Det man inte hittar där kan man hitta hos firmor i England. Till de senare hålkortsmaskinerna och till de elektroniska maskinerna finns ett mycket intressant tillbehör en sk. Automatsläde eller KG-släde. Den kan man sätta på en enkelbäddsmaskin och med den sticka resår. Den vänder alltså maskorna själv. Det gör att man också kan sticka rätstickning och många fina mönster i rätstickning. Den är helt automatisk och puttrar fram över nålbädden helt på egen hand. Den lär vara rätt långsam men man behöver ju å andra sidan inte vara där. Jag har faktiskt inte sett någon på Blocket men man vet ju aldrig. Rätt vad det är kan det dyka upp någon.

Brother-kopior Novaknit

Hos Brothershopen hittar man nytillverkade kopior av Brothers hålkortsmaskiner. De heter Novaknit. Det finns både standardstickare och grovstickningsmaskin. Bägge dessa finns också med en längre bädd än normalt. De är också stålbäddsmaskiner och ser ut precis som Brothers maskiner. Man kan också i stor utsträckning använda reservdelar till en äkta Brothermaskin och tvärtom. Dessa maskiner är så nya att de inte finns ute på begagnatmarknaden än.

Knittax

Knittax är ett av de allra vanligaste märkerna på Blocket och säkert inget dåligt köp. Jag har ingen personlig erfarenhet av dem. De har också metallbädd och är säkert lika hållbara som Silver Reed och Brother. De har en litet annat sätt att hålla ner stickningen och resårbädden, som ofta är med, har inte riktigt lika stora möjligheter till mönstring som de båda andra här ovan. De har också ett något annorlunda sätt att sticka mönster på och använder mönsterhjul istället för hålkort. Tillgången på reservdelar är inte så bra och det finns ingen som reparerar dessa maskiner. Å andra sidan finns så många begagnade maskiner i omlopp så att man nog utan problem kan hitta en maskin att ta reservdelar från och reparera själv.

Bond

Bondmaskinerna är enkla plastmaskiner som ursprungligen tillverkades i England. Nu finns en nytillverkning i USA av Bond-America. Reservdelar går att köpa från USA. Till exempel från Knitting Today Till Bond-maskinerna finns inga resrårbäddar. Det har funnits en, men den var av så dålig kvalite att det var svårt att använda dem så tillverkningen las ner. Bond-maskinerna är alla helt manuella. Det vill säga att man får göra all mönsterstickning för hand. Det finns gott om stickbeskrivningar, metodböcker mm. på engelska från företaget ovan. Bonden är rolig att sticka på i all sin enkelhet och jag tror att det just är enkelheten som den stora fördelen med den. Däremot är jag inte helt övertygad om att det är den bästa maskinen att börja med för den är inte helt enkel att använda.

Priser

Det är inte helt lätt att ange priser på begagnade stickmaskiner på Blocket men jag har följt den marknaden under flera år och sett vad som säljer och inte säljer. För en komplett hålkortsmaskin med resårbädd skulle jag inte betala mer än ca 5000-6000. För enbart en enkelbädd definitiv inte mer än hälften. Sedan får man också ha i minnet att det kan följa med värdefulla tillbehör och att det höjer priset en del. Exempel på prishöjande tillbehör kan vara färgväxlare, stickledare, bord eller ställning och till Silver Reeds maskiner spets-släde. Också garn är ju något som kan följa med och det är ofta bra så man har något att börja med. Om man hittar en elektronisk maskin är den naturligtvis dyrare.

Priserna på Knittax ska väl vara strax under priserna ovan, men eftersom jag själv har så lite erferanhet av dessa maskiner så är jag osäker. Med Knitax brukar man ofta få med kursbrev och ställning till både huvudbädd och resårbädd.

Bond-maskiner dyker upp på Blocket rätt ofta och är sanslöst övervärderade. Om man tänker att man kan få en hålkortsmaskin för ca 3000:- så säger det sig själv att ingen betalar 1400:- för en Bond. Jag skulle nog inte betala mer än ca 500 -700:- för en komplett bond-maskin.

Det dyker ibland upp auktioner på stickmaskiner på Tradera. Använd sunt förnuft och fakta härifrån för att bedömma vad som är rimligt.

Frakt

När man handlar stickmaskin på Blocket får man söka på Hela Landet. Det innebär att om man köper en så är det troligt att maskinen behöver fraktas rätt långa sträckor över vårt avlånga land. Ett bra sätt att göra det utan att ruinera sig är Bussgods. Kom också ihåg att be säljaren att packa stickmaskinen väl. Det är inte så kul om man får fram den och finner att den har gått sönder i transporten. Det bästa är om orginalkartongerna finns kvar och så lite extra bubbelplast och papper omkring.

Tillbaka till föstasidan om stickmaskiner

Uppdaterad 2009-10-25